De North American Miniature Australian Shepherd, kortweg Mini-Aussie genoemd is ontstaan uit selectief fokken met de Australian Shepherd in Amerika. De Mini-Aussie wordt steeds populairder bij mensen die op zoek zijn naar een compacte hond met veel werklust. Ze zijn met name populair bij sporten zoals agility, obedience, flyball, herding en frisbee.

Historie

De meningen verschillen als het gaat om de historie van de Mini-Aussie. Sommigen beweren dat het ras ontstaan is toen Doris Cordova probeerde om een nieuw ras te fokken. Haar hond 'Cordova's Spike' wordt veelal gezien als de oorsprong van de Mini-Aussie. Het is niet eens bekend of hij van oorsprong van het ras Australian Shepherd was.

Een fokprogramma werd in 1968 opgezet waarbij gefokt werd met kleine Australian Shepherds. Deze fokkers streefden ernaar om en precieze kopie te maken van de Australian Shepherd, maar dan een kleiner formaat en zonder het karakter te veranderen. Zij beschouwden de Mini-Aussie alleen als een kleinere variant van de Australian Shepherd. Echter, de Australian Shepherd Club of America en de American Kennel Club tolereerden deze variatie in grootte niet en ziet de Mini-Aussie als een apart ras.

De Mini-Aussie is met de naam Miniature American Shepherd in mei 2011 opgenomen in de Foundation Stock Service® van de American Kennel Club (AKC), aangevraagd door de Miniature American Shepherd Club of the USA (MASCUSA).

De Miniature Australian Shepherd Club of America (MASCA) en in Europa de Erster Mini Australian Shepherd Club Deutschland e.V. (EMASCD) zijn hier echter geen voorstander van en blijft de Mini-Aussie onder de huidige naam handhaven. Zij zijn bang dat de hond haar identiteit, werklust, temperament en historie als  afstamming van de Australian Shepherd zal verliezen.

In Nederland is er geen club voor de Mini-Aussie. 

De Mini-Aussie kan voor alsnog alleen geregistreerd worden bij The Miniature Australian Shepherd Club of America (MASCA), North American Miniature American Shepherd Club of the USA (NAMASCUSA), American Stock Dog Registry (ASDR), National Stock Dog Registry (NSDR), America's Pet Registry (APRI) en Dog Registry of America (DRA).

Voorkomen

De Mini-Aussie heeft een halflange vacht. Deze kan licht golvend of stijl zijn. De vachtkleur is hetzelfde als bij de Australian Shepherd: blue merle, red merle, black, red. Allemaal met of zonder koper en witte aftekening. Het haar rond de ogen en oren mag niet wit zijn. Het haar op het hoofd, voorkant van de voorpoten en buiten de oren is korter dan de rest van de vacht. Het haar bij de achterpoten en rond de nek is vol, de Mini-Aussie heeft een broek en een kraag.

Bij de Mini-Aussie komen er verschillende staart-lengten voor; sommige aussies worden geboren met een volledige staart, sommigen zonder staart en anderen weer met een halve staart  (of ergens tussenin).

De ogen kunnen een combinatie zijn van bruin, amber, hazelnoot, blauw en marmer.

De grootte van een Mini-Aussie varieerd van 35,6 tot 48 centimeter (14 t/m 18 inch) voor een reu en 35,6 tot 45,5 centimeter (14 tot 18 inch) voor een teef. Het gewicht tussen de 9 en 14 kilo. De levensverwachting is 12-13 jaar.

Temperament

De Mini-Aussie is een makkelijk te trainen hond, echter hun intelligentie en drive maken dat de hond consequente gehoorzaamheidstraining moet krijgen en genoeg interessante activiteiten kan ontplooien. Wanneer ze goed gesocialiseerd worden zullen ze in veel omgevingen op hun gemak zijn, mits er genoeg ruimte is om hun energie kwijt te kunnen. Zonder dat kunnen ze nerveus en destructief worden.

Het is van nature een sociale hond die erg gehecht raakt aan zijn baas. Soms kan dat leiden tot verlatingsangst zonder voldoende training. Mini-Aussies kunnen prima binnen een gezin leven, maar met hun energie en drijflust moet je ze in de gaten houden bij andere huisdieren en kinderen. Het is belangrijk de hond consequent te leren dat het drijven van mensen niet is toegestaan.

Ze zijn uitermate geschikt als huishond, mits je ze een consequente opvoeding, voldoende uitdaging en beweging geeft. 

Gezondheid

De Mini-Aussie kan net zoals de Shetland Sheepdog, Old English sheepdog, Duitse herder, Collie en de normale Australian shepherd het MRD1 gen mutatie dragen. Om hierachter te komen zal de hond hierop getest moeten worden. Honden die dit gemuteerde gen bezitten kunnen niet tegen bepaalde medicijnen.

De merle kleur is ook de drager van de blind/doof factor. Door kruisen van twee merles kunnen de puppies doof en/of blind zijn. Let bij de aankoop van de pup daarom op of de ouders niet beide de merle kleur hebben.

Heup en oogproblemen. Let bij aankoop erop dat de ouders hierop getest zijn.